E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som skal indtages i forbindelse med fedtholdige måltider, for at det optages i tarmen. E-vitamin er vigtigt for stabiliteten af ​​røde blodlegemer og stimulerer immunforsvaret. Vitaminet er en antioxidant. Antioxidanter, og dermed E-vitamin, beskytter fedtstoffer i kroppen mod, at der dannes frie radikaler og dermed blive harske (dårlige). Beskytter også de flerumættede fedtsyrer mod nedbrydning i vævene.  

Hvordan får du E-vitamin, og hvor meget har du brug for?

De vigtigste kilder er nødder, frø, vegetabilske olier, margarine, hvedekim, avocado, grønne bladgrøntsager, æg, fuldkorn, fisk, ost, æg og mælk.

E-vitamin optages fra den del af tyndtarmen, der starter nærmest mavesækken (på latin jejunum). Normalt optages kun 25 til 50 procent af den mængde E-vitamin, man spiser.

Den anbefalede daglige dosis (fra mad) ligger for mænd på 10 milligram og for kvinder på otte milligram. Gravide og ammende, bør indtage henholdsvis 10 og 11 milligram. Ifølge undersøgelser er der ingen særlige fordele ved at tage ekstra tilskud af E-vitamin.

E-vitaminmangel

E-vitaminmangel kan forekomme hos personer, der har nedsat optagelse af fedt fra tarmen, ved medicin som hæmmer fedtoptagelsen, for tidligt fødte børn og folk med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer samt endelig ved stor indtagelse af alkohol.

Kilde:
https://netdoktor.dk/vitaminer/vitamine.htm 

Mivitotal_E-vitamin_800x800.png

Du finder vitamnin E i disse produkter