Vitamin B12 bliver også kaldet cobalamin. Vitaminet er livsnødvendigt. Det er uundværligt i forhold til at danne nye røde blodlegemer, og det medfører, at nervesystemet fungerer optimalt. B12-vitaminet er nødvendig for normal funktion af vores arvemateriale (DNA), og for at cellerne i kroppen kan dele sig. De røde blodlegemer hører til de celler, der oftest deler sig, og sværere mangel på B12-vitamin giver derfor blodmangel. I denne funktion deltager også folat (også kaldet fol- eller folinsyre)

B12-vitamin er også nødvendig for nervernes vedligeholdelse, nydannelse og således normal nervefunktion.


Hvordan får du vitamin B12, og hvor meget har du brug for?

Animalsk mad såsom kød, fisk, æg, skaldyr, mælk, ost og lever indeholder vitamin B12. Inaktive former for vitamin B12 findes i grøntsager, men disse former for vitamin B12 kan dog ikke absorberes af kroppen. Derfor er det vigtigt for veganere at få vitamin B12 gennem kosttilskud eller tilstrækkelige mængder berigede fødevarer.

Både melprodukter og æg indeholder vitamin B12, men indtagelsen for lacto-ovo-vegetarer kan være for lav. Drikkevarer som havre, sojadrikke og risdrikke er beriget med vitamin B12, men ikke de organiske sorter.

Anbefalet daglig dosis for voksne er 2,0 mikrogram (milliontedele gram) til henholdsvis mænd og kvinder uanset alder. Ammende skal dog helt op på 2,6 mikrogram, idet der udskilles B12 via modermælken. Gravide har ikke et større behov end ikke-gravide.

Mangel på B12

Anæmi (blodmangel) og neurologiske symptomer kan forekomme med mangel på vitamin B12.

Kilde:
https://netdoktor.dk/vitaminer/vitaminb12.htm 

Mivitotal_vitaminB12.jpg

Du finder vitamin B12 i disse produkter