Jod er et mineral, som indgår i skjoldbruskkirtlens hormoner. Skjoldbruskkirtlen sidder på forsiden af halsen. Kirtlen har brug for jod for at fungere ordentligt. Mangler man jod, kan det give struma. Det er en relativt hyppig sygdom i Danmark, og er kendetegnet ved en forstørret skjoldbruskkirtel, som ikke er i stand til at danne den nødvendige mængde skjoldbruskkirtelhormoner, der medvirker i stofskiftet. Jod bidrager til en normal energiomsætning. Det hjælper også med at opretholde normal hud og normal kognitiv evne.

Jod findes især i fisk fra havet og i skaldyr. For meget jod kan især være skadeligt for gravide og ammende.

Hvordan får du jod, og hvor meget har du brug for?

Fødevarer, der indeholder jod, er æg, fisk og skaldyr, mel og grønsager. Specielt saltvandsfisk har høje koncentrationer af jod. En anden vigtig kilde er salt, der er tilsat jod.

Det anbefales, at en voksen person indtager 150 mikrogram jod per dag.

Jodmangel

For især fostre, hvis mødre har moderat eller svær jodmangel, kan jodmangel have alvorlige og permanent skade på fosteret. Dette omfatter hjerneskade, nerveskader, kort vækst og mental retardering. 

Hos voksne kan moderat til svær jodmangel føre til skjoldbruskkirtelsygdomme og struma. 

Kilder:
https://netdoktor.dk/vitaminer/jod.htm
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/jodmangel/ 

Mivitotal_Jod_800x800.png

Du finder jod i disse produkter